Slovenky skvelé jazdy nedokončili, Zuzulová v slalome celkovo druhá

12.03.2017 Celý región

Squaw Valley 10. marca (TASR) - Elitné slovenské lyžiarky nedokončili sobotňajší slalom Svetového pohára v americkom Squaw Valley. Súťaž najprv nevyšla Veronike Velez-Zuzulovej, ktorá v 1. kole vypadla po skvelých medzičasoch. Petra Vlhová, po prvom kole tretia, na ceste za minimálne druhým miesto chytila "špicara" štyri bránky pred cieľom druhej jazdy.

Súťaž vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, s veľkými chybami a napriek tomu s masívnym náskokom sekundy a troch stotín pred Češkou Šárkou Strachovou. Tretia bola Rakúšanka Bernadette Schildová (+1,08) Shiffrinová má už v predstihu finálových pretekov istý malý glóbus za sezónne víťazstvo medzi husto postavenými bránkami. Je to vo veku 21 rokov štvrtá malá "guľa" vo vrecku olympijskej víťazky a trojnásobnej majsterky sveta, ktorá navyše v dejisku finále SP na budúci týždeň prevezme aj svoj prvý veľký glóbus celkovej víťazky SP. Zuzulová už nemusí jazdiť presne o týždeň v Aspene pod tlakom obhajoby druhej priečky v celosezónnom seriáli, lebo Švajčiarka Wendy Holdenerová má stratu 100 bodov a ani jej prípadné víťazstvo a zlyhanie Slovenky by ju vyššie neposunulo. Pri rovnakom počte bodov i víťazstiev v zime by pre Zuzulovú rozhodol vyšší počet druhých miest.

Holdenerová z vedúcej pozície pritom po prvých dvoch medzičasoch nádejne bojovala o celkové prvenstvo dňa. Lenže dole chybila a zaradila sa do radu prominentiek, ktorým boli osudné náročné podmienky odmäkového snehu. Okrem nej a Sloveniek nedokončila ani Švédka Frida Hansdotterová, takže štyri slalomárky v renkingu elitnej sedmičky. Kopec v kalifornskom stredisku bol výzvou aj pre architektov, lebo od štartu tam je náročný profil. Zuzulovej manžel Romain Velez postavil v 1. kole síce dynamický kurz, ale strminy a nerovnosti v zatvorených bránkach robili pretekárkam problémy, lebo povrch trate sa vo vysokých teplotách okamžite rozbíjal. Z elitnej pätnástky tak o šancu prišla až tretina lyžiarok, medzi nimi i Velez-Zuzulová, ktorá mala našliapnuté na vedenie v pretekoch. Už prvý záklon v kritickej tretej bránke bol pre ňu memento, ale situáciu zvládla parádne, precíznym a nekompromisným tempom zašla dva najlepšie medzičasy, prvý o 34 a druhý o 32 rýchlejšie ako Holdnenerová. Hneď potom však vošla príliš razantne do vertikály, v závere tejto bránkovej kombinácie ju záklon vymrštil špičkami lyží hore a v páde vyšla mimo línie.

Holdenerová v prvom kole ako druhá na štarte zdolala aj Shiffrinovú, hoci len o 2 stotinky. Domáca superstar bola tiež neistá v tretej bránke a drobné zaváhania mala vlastne počas celej jazdy, ale typickým spôsobom dokázala všetko bleskovo eliminovať a držať tempo až do cieľa. Podobne aj Vlhová, ktorá predviedla špičkový výkon, v strednej plochejšej časti podľa očakávania stratila (4 desatiny), ale spodok vygradovala. Manko 42 stotín ju neodstavilo od reálnej príležitosti v druhom kole bojovať o víťazstvo.

V tretej bránke druhého kola išla Vlhová v oblúku príliš do šírky, ale chybu excelentne skorigovala a chytila parádny rytmus. Na medzičase jej svietil pomerne výrazný náskok, ktorý potom ešte zvýšila a tempo gradovala do výkonu, ktorý by na základe posúťažnej analýzy stačil na jasnú druhú priečku. Štyri bránky pred cieľom to v kolmej línii bránok príliš napálila, dostala sa tesne nad tyč a zachytila ju špičkou lyže z opačnej strany. Podobné problémy mala na trati aj Shiffrinová, hore bola na hrane vypadnutia a dokonca na rozdiel od Vlhovej aj veľa stratila. Lenže potom aj napriek ďalším neistotám v snehových vaniach išla totálny vabank a vďaka unikátnej lyžiarskej zručnosti preteky napokon jasne ovládla. Nemuselo to tak byť, lebo dve tretiny následnej jazdy Holdenerovej sľubovali dramatický finiš, ale Švajčiarka spravila podobnú chybu ako Velez-Zuzulová na rovnakom úseku v prvom kole.
 
 
 

Vyberte región